Slanke cheesecake – met ricotta en lange vingers

slanke cheesecake

Deze slanke cheesecake is heerlijk licht en fris maar net zo lekker als iedere andere cheesecake. Het geheim: we gebruiken ricotta ipv. roomkaas in dit recept. Ricotta is bevat relatief weinig vet en veel eiwitten. In deze cheesecake zit bovendien weinig boter en niet zoveel suiker als reguliere cheesecakes. De koekjes hebben we vervangen door lange vingers, die minder calorierijk zijn dan andere koekjes. Kortom: deze cheesecake kun je gerust slank noemen. Gezond is deze slanke cheesecake helaas niet, dus ook hier geldt : met mate. Maar van deze cheesecake kun je gerust een lekker groot stuk snoepen!

Voor 1 cheesecake van 20 cm.

Wat heb je nodig:

 • 150 gram lange vingers
 • 50 gram zachte boter
 • 350 gram ricotta
 • 2 eieren
 • rasp van 1 citroen
 • 4 eetlepels suiker
 • 2 eetlepels creme fraiche
 • aardbeien of andere fruit voor garnering
 • optioneel: suikervrije jam

Zo maak je het:

 1. Verwarm de oven naar 180 graden. Vet een springvorm van 20 cm in met wat olie of boter.
 2. Maal de lange vingers in een keukenmachine tot fijne kruimels. Of: Doe de lange vingers in een diepvries zak en sla de koekjes met een soeplepel tot kruimels.
 3. Doe de lange vingers over in een kom en doe er de boter bij. Kneed met je vingers tot een kruimelig en zanderig geheel. Doe alles nu in de ingevette springvorm en druk stevig in de vorm.
 4. Doe in dezelfde kom nu de ricotta, 3 eetlepels suiker en de citroenrasp en mix glad. Voeg nu een voor een de eieren eraan toe en mix glad.
 5. Giet het mengsel in de springvorm met koekjes en zet 30 min. in de oven.
 6. Haal de vorm uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 225 graden.
 7. Bestrijk de cheesecake voorzichtig met de creme fraiche en strooi er de overgebleven 1 eetlepel suiker overheen. Zet de vorm 5 min. in de oven.
 8. Laat daarna de cheesecake volledig afkoelen en garneer met de jam en vruchten. De cheesecake is het lekkerst als hij nog een paar uur in de koelkast koud is geworden, maar je kunt hem ook al direct eten.

Tip: Als je jam op de cheesecake wil doen, is het makkelijk om de jam heel even met een mini scheutje water te verwarmen. Hierdoor wordt de jam wat minder klonterig en is dan makkelijker te verdelen over de cheesecake.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *