Havermout koekjes met chocolade – crunchy & vegan

knapperige havermout koekjes met chocolade vegan

Deze havermout koekjes met chocolade zijn in een woord: GEWELDIG!
Ze zijn serieus een van de lekkerste koekjes die ik ooit gegeten en gebakken heb. Ze zijn heerlijk knapperig en lijken qua structuur en bite op digestive koekjes, een van mijn favoriete koekjes.

Niet alleen zijn deze havermout koekjes met chocolade super lekker, ze zijn ook nog eens helemaal vegan en lactosevrij. In plaats van boter gebruik ik kokosolie en het ei vervang ik door lijnzaad. Maar laat het woord vegan je vooral niet afschrikken, deze koekjes zijn mega lekker voor iedereen, of je nu vegan bent of niet!

Wat ik zo opmerkelijk vind aan dit recept is dat je niet inboet op smaak. Veel vegan recepten voor koekjes, worden door het vervangen van boter toch iets minder smaakvol. Toch is dat bij deze koekjes totaal niet zo. Ze zijn heel vol van smaak. Dat komt mede door het amandelmeel wat in dit recept gaat. Het is geen grote hoeveelheid, maar het geeft de koekjes net dat “boter-achtige” smaakje.

Om deze koekjes te maken, zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten:

  • In het recept maak ik gebruik van kokosolie in plaats van boter. Om de koekjes te maken moet je de kokosolie en de suiker met een mixer romig kloppen. Dat gaat niet zonder stoot of tegenslag want het duurt even. In het begin vraag je je af of het in vredesnaam wel goed komt, want het mengsel blijft lang klonterig. Blijf dan gewoon geduldig verder mixen. Het komt echt goed!
  • Voor deze koekjes heb je gebroken lijnzaad nodig. Het fungeert in het recept als een ei-vervanger. Gebroken lijnzaad kun je eenvoudig zelf maken door simpelweg wat lijnzaad in een blender fijn te malen tot een soort lijnzaad poeder. Heb je nu geen lijnzaad in huis of ben je helemaal niet vegan? Vervang de eetlepel lijnzaad dan gewoon door een ei.

  • Ik raad je aan niets in het recept te vervangen voor andere ingrediënten (behalve het lijnzaad), omdat ik niet kan garanderen dat je dan hetzelfde resultaat krijgt.

  • Iedere oven is weer anders. Let goed op de koekjes en check of ze niet te bruin worden of te licht blijven. Als de koekjes licht goudbruin zijn, zijn ze in principe goed.

Voor de rest is het een kwestie van de droge en de natte ingrediënten mixen, het deeg tot koekjes vormen en bakken maar! Kind kan de was doen.

knapperige havermout koekjes met chocolade vegan

Laat de koekjes vervolgens helemaal afkoelen. Als ze net uit de oven komen, zijn ze nog zacht. Eenmaal afgekoeld zullen ze uitgehard en knapperig zijn. Dat is het moment om de chocolade te smelten en de koekjes erin te dippen. Maar mocht je nou geen chocolade willen gebruiken, dan kun je dat overigens prima weglaten. Ook zonder de chocolade smaken de koekjes voortreffelijk.

Uit dit recept haal je ongeveer 20 koekjes, genoeg voor een flinke trommel koekjes. Lekker bij de koffie of thee of als tussendoortje.

Ik hoop dat je dit recept eens wilt proberen, ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen! En als je dit recept gemaakt hebt, hoor ik heel graag wat je van de koekjes hebt gevonden 😉


Havermout koekjes met chocolade – crunchy & vegan

Dit heb je nodig:

Voor de koekjes

  • 100 gram kokosolie
  • 120 gram rietsuiker
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 90 gram havermout
  • 80 gram amandelmeel
  • 80 gram bloem/volkoren meel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • snuf zout

Voor de garnering:

  • 100 gram pure chocolade

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng in een klein kommetje het lijnzaad met 3 eetlepels water en roer door. Laat dit 5 minuten wellen.
  3. Doe in een kom de kokosolie , de suiker en het vanille extract en mix met een handmixer tot een glad geheel. Dit duurt zo’n 5-10 minuten.
  4. Voeg hieraan een voor een de havermout, het amandelmeel, de bloem, het bakpoeder en het snufje zout toe.
  5. Mix het met een lepel door elkaar en kneed eventueel kort door.
  6. Vorm koekjes van het deeg. Je kunt bolletjes maken met je handen en ze plat drukken. Je kunt het deeg ook tot een rol vormen met wat plastic folie, een uur invriezen en in plakken snijden. 
  7. Verdeel de koekjes op een met bakpapier beklede plaat en bak 13-15 minuten in het midden van de oven. (Waarschijnlijk heb je twee bakplaten nodig om alle koekjes te bakken. Je kunt ze ook in twee keer afbakken)
  8. Laat de koekjes vervolgens eerst helemaal afkoelen voor je ze met chocolade decoreert.
  9. Smelt au-bain-marie de chocolade. Dip de afgekoelde koeken voor de helft in de chocolade en laat op een bakpapiertje drogen.

Klaar!

Tip: Heb je weinig tijd? Leg de koekjes met de te drogen chocolade op een bordje met bakpapier en zet ze een half uur in de koelkast. Dan droogt de chocolade sneller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *