Glutenvrije mini cupcakes met mascarponeroom en besjes

Recentelijk had ik een super schattige mini cupcakes vorm op de kop getikt voor een leuk prijsje. Ik kon de vorm niet laten liggen toen ik me bedacht hoe leuk die kleine miniatuur cakejes eruit zouden zien. Ze zouden zeker niet misstaan bij allerlei feestelijke en deftige gelegenheden, denk aan een high tea, de viering van een geboorte waarbij je kleine cakejes kunt maken met blauwe of roze muisjes erop, of denk aan een bruiloft, waarbij de bruidstaart wordt aangevuld met mini cakejes in hetzelfde thema. Met mini cupcakes kun je namelijk alle kanten op!

Helaas schoten de deftige gebeurtenissen er voor mij, en ik denk bij de meesten van ons, nogal bij in. Feestjes geven, gezellige onderonsjes en etentjes organiseren, dat is er door de lockdown haast niet meer bij. Zodoende zag ik mijn kans nog niet schoon om mijn deftige cakejes te bereiden.

Maar wie zegt dat je perse een feestje moet geven om te kunnen genieten van die leuke een haps cakejes? Ik niet. En een feestje kun je ook in je eentje houden.

glutenvrije mini cupcakes

Dus ging ik aan de slag en maakte deze heerlijke glutenvrije mini cupcakes met een toefje mascarpone room en frisse besjes. Ze zijn vrij van gluten en helemaal vrij van geraffineerde suikers, want ik heb ze gezoet met ahornsiroop. Zowel de cake en de room zijn daarmee gezoet. De cakejes zijn daardoor niet over de top zoet, zoals veel cupcake recepten met botercreme en je krijgt daardoor geen last van die bekende sugar rush. Als je geen ahornsiroop in huis hebt, zou je natuurlijk ook gebruik kunnen maken van honing, rijststroop of agavesiroop.

Deze glutenvrije mini cupcakes bestaan uit een mix van amandelmeel, havermeel en rijstemeel. Heb je geen amandelmeel en havermeel in huis, dan kun je dat makkelijk zelf maken door de genoemde hoeveelheden in de blender of keukenmachine te doen en tot meel fijn te malen. Rijstemeel is verkrijgbaar bij de bio winkel en bij de Aziatische winkel.

glutenvrije mini cupcakes

De mascarpone room is ook heel makkelijk en snel te maken. Het enige wat je hoeft te doen, is alle ingrediĆ«nten in een kom doen en tot een stevige room te kloppen. Ik heb de room vervolgens in een spuitzak met een gewone ronde spuitmond gedaan en toeven op de cakejes gespoten. De mascarpone in de slagroom zorgt ervoor dat de room stabiel en stevig blijft boven op de cupcakes, waardoor je er eventueel mooie toeven van kunt spuiten. Maar als je daar geen tijd/zin in hebt, kun je ook gewoon een theelepeltje van de room op ieder cakeje scheppen. Dat is ook mooi en rustiek šŸ˜‰

En daarna het leukste gedeelte: het decoreren en het aanbrengen van de finishing touch! Druk wat mooie besjes in het toefje/dotje room, bestrooi eventueel met wat poedersuiker en klaar zijn deze prachtige miniatuur cakejes!

Heb je trouwens geen mini cupcake vorm? Geen nood, je kunt ze net zo goed in een gewone muffin vorm bakken. Dan is het beslag goed voor ongeveer 6-7 cupcakes. Bak de cupcakes dan wel langer en test met een prikker om te zien of ze gaar zijn.

glutenvrije mini cupcakes

Terwijl ik dit schrijf, zit ik te genieten van het zonnetje in mijn tuin. Ik kijk naar al het groen om me heen, hoor de vogeltjes fluiten. Ik drink een heerlijk kopje kamille thee en erbij smul ik van deze chique mini cupcakes. Is dat een feestje of niet?

Glutenvrije mini cupcakes met vanille mascarpone room en besjes

glutenvrije mini cupcakes

Voor 24 mini cupcakes

Dit heb je nodig:

Voor het cake beslag:

 • 60 gram havermeel
 • 65 gram amandelmeel
 • 55 gram rijstbloem
 • 1/4 theelepel baking soda
 • 1/4 theelepel fijn zeezout
 • 65 gram roomboter
 • 85 milliliter ahornsiroop/honing/agavesiroop/rijststroop
 • 2 eieren
 • 165 milliliter volle yoghurt
 • rasp van 1/2 citroen

Voor de vanille mascarpone room:

 • 80 gram mascarpone
 • 80 gram slagroom
 • 2 eetlepels ahornsiroop/honing/agavesiroop/rijststroop
 • 1 theelepel vanille extract

Voor de garnering:

125 gram blauwe bessen
125 gram frambozen
of andere bessen/fruit naar keuze

Zo maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Bekleed een mini muffin vorm met papieren mini vormpjes of bekleed een gewone muffin vorm.
 3. Doe het havermeel, amandelmeel en de rijstebloem samen met het zout en de baking soda in een beslagkom en roer door.
 4. Voeg de roomboter en de ahornsiroop toe aan de foodprocessor en mix tot een romig geheel.
 5. Splits de eieren. Doe het eiwit in een grote kom en voeg het eigeel toe aan de foodprocessor, samen met de yoghurt. Laat de foodprocessor nog een minuut draaien.
 6. Klop intussen het eiwit tot stijve pieken met een snufje zout en zet aan de kant.
 7. Giet nu het mengsel uit de foodprocessor bij de kom met de droge ingrediƫnten en mix door elkaar.
 8. Spatel hierdoorheen vervolgens voorzichtig het eiwit tot een luchtig beslag.
 9. Schep het beslag voorzichtig met een theelepel in de vormpjes en maak de cakejes niet te vol. Vul ze voor driekwart.
 10. Bak 20-22 minuten of langer indien nog niet gaar. Test met een prikker of ze cakejes gaar zijn en bak anders langer.
 11. Laat de cakejes helemaal afkoelen en maak intussen de mascarpone room. Klop daarvoor alle ingrediƫnten in een kom tot een stijve room.
 12. Doe de room eventueel in een spuitzak en spuit toeven op de cakejes. Je kunt de room ook met een theelepel op de cakejes scheppen.
 13. Druk voorzichtig het fruit in de toeven en klaar!

Tip: De papiertjes van de cupcakes zijn in het begin even moeilijker van de cakes af te halen. Na voldoende afkoelen, verdwijnt dat en zijn de papiertjes veel beter van de cupcakes af te halen.

Het beslag voor de cake is een aangepast recept van het blog : www.greenkitchenstories.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *