Chocolade cake rol met rood fruit zonder geraffineerde suikers

chocolade cake rol zonder geraffineerde suikers

Wil je je vrienden en familie eens verassen met iets bijzonders? Maak dan eens deze mooie chocolade cake rol!

De rol bestaat uit een luchtige chocolade biscuit van speltbloem, zonder geraffineerde suiker, een laagje suikervrije jam en een rode vruchten crème. De cake is daardoor heerlijk fris en totaal niet zwaar op de maag.

Maak de chocolade cake rol af met verse rode vruchten voor een wow-effect. Ik heb er een beetje poedersuiker op gestrooid omdat dat er mooi uitziet, waardoor de cake technisch gezien, niet helemaal suikervrij is. Je zou voor een compleet suikervrije cake de cake kunnen bestrooien met wat cacao poeder. Dat ziet er ook mooi uit.

Deze cake is:

 • Vrij van geraffineerde suiker, maar gemaakt van kokosbloesemsuiker
 • Vrijwel koolhydraatarm
 • Gemaakt met speltbloem, in plaats van witte bloem.

Maar: Dat proef je totaal niet.
Mijn schoonouders , die geen gezonde eters zijn, heb ik deze cake voorgezet en ze hadden werkelijk gesmuld! Het was een succes 😉

De cake rol maken is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe. Om het beslag te maken, klop je het beslag bijvoorbeeld in een au-bain Marie bad. Deze website legt het uit indien je niet weet hoe het moet : https://www.24kitchen.nl/populair/au-bain-marie-smelten-zo-doe-je-dat.

Verder is het belangrijk dat je de cake plak niet te lang bakt, omdat de cake snel gaart. Het is immers een dunne laag beslag op de bakplaat.

Ook het rollen van de cake vergt een klein beetje techniek. Het rollen wordt gedaan met behulp van een theedoek. Het is de bedoeling dat je de cake met bakpapier en al van de bakplaat haalt, en de cake dan met het bakpapier naar boven gericht boven op de theedoek legt. Vervolgens trek je het bakpapier voorzichtig van de cake af.

Rol vervolgens de cake met behulp van de theedoek op, net zoals je sushi oprolt 😉 En laat de cake rol in de theedoek afkoelen. Als je dit niet zou doen, en je zou de cake pas oprollen indien hij al is afgekoeld, zou de cake breken. Het fijne is dat het afkoelen niet heel lang duurt. Je kunt intussen de crème maken en zodra dat klaar is, is de cake ook afgekoeld en kun je de cake direct vullen. Het is best snel klaar om te maken!

Je kunt de cake heel goed van te voren bereiden en in de koeling bewaren. Hij is de volgende dag net zo lekker of misschien wel lekkerder. De cake is binnen een uur klaar, dus laat je niet afschrikken door de lange beschrijvingen. Als je eenmaal een keer een cake rol gemaakt hebt, is het echt a piece of cake 😉

Hier komt het recept:

Voor ongeveer 6 personen

Chocolade cake rol met rood fruit zonder geraffineerde suikers

chocolade cake rol zonder geraffineerde suikers

Ingrediënten:

 • 3 eieren
 • 75 gram + 3 eetlepels kokosbloesemsuiker/palmsuiker
 • 1/4 theelepel zout
 • 50 gram speltbloem
 • 10 gram cacaopoeder
 • 15 gram maizena
 • ongeveer 1/2 pot suikervrije jam ( kersen, aardbeien of rode vruchten)
 • 250 ml. slagroom
 • pakje klopfix (slagroomversteviger)
 • 200 gram frambozen
 • 150 gram rode bessen, bramen of ander rood fruit

Zo maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Bekleed een kleine bakplaat met bakpapier.
 3. Doe de bloem, de cacao en de maizena bij elkaar in een kommetje en roer goed door.
 4. Doe de eieren in een grote kom, samen met de palm/kokosbloesemsuiker en het zout. Zet de kom boven een pannetje met kokend water (au-bain-Marie) en mix met een mixer ongeveer 10 minuten totdat het geheel luchtig en dik is.
 5. Haal de kom van het warm water bad en spatel het bloem/cacao/maizena mengsel er in delen luchtig doorheen met een spatel. Zorg dat je niet teveel mixt, om het beslag luchtig te houden.
 6. Spreid het beslag uit over de bakplaat met bakpapier en spreid het uit tot een rechthoek van ongeveer 35 cm. x 30 cm. in afmeting.
 7. Bak de cake 8-10 minuten in de oven.
 8. Leg een theedoek op het werkoppervlak en strooi hier wat poedersuiker of cacao (zorgt wel voor vlekken) op de theedoek tegen het plakken.
 9. Leg de biscuit met bakpapier en al op de theedoek met het bakpapier naar boven.
 10. Trek het bakpapier voorzichtig van de cake af.
 11. Rol de cake op in de theedoek en laat de cake geheel afkoelen in de theedoek tot kamertemperatuur. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
 12. Maak intussen de rode vruchten crème: Pureer een handje frambozen en een handje rode bessen samen met de 3 eetlepels palmsuiker tot een gladde puree. Dit kun je doen met een staafmixer.
 13. Doe de slagroom in een kom, samen met de klopfix en mix met een mixer tot een stijve slagroom. Voeg hieraan de vruchten puree toe en mix tot een egale , lichtroze crème. Voeg eventueel nog wat natuurlijke roze kleurstof toe, zoals bieten of bessensap, voor een wat fellere roze kleur.
 14. Als de biscuit rol afgekoeld is, rol je het uit elkaar op de theedoek en kun je de cake vullen. Strijk een laag jam over de biscuit en laat aan de buitenkanten een rand van 1 cm. vrij.
 15. Strijk vervolgens de creme in een gelijkmatige laag erover uit, gevolgd door wat rode vruchten. Zorg dat je de randen vrijlaat.
 16. Rol nu de biscuit voorzichtig op met behulp van de theedoek en leg de cake met de vouw randen naar beneden op een schaal of werkplank. Snijd van de zijkanten van de rol een plak van 2 cm voorzichtig af met een scherp mes, zodat de zijkanten er mooi uit komen te zien (dit had ik niet goed gedaan).
 17. Leg de cake nu voorzichtig op een mooie schaal en decoreer met de resterende rode vruchten en wat gezeefde poedersuiker of cacao.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *