flapjack koekjes

Flapjack koekjes – gezonder en zonder suiker

De meeste mensen hebben er eigenlijk nog nooit van gehoord: flapjacks of flapjack koekjes. Het is een koekje of een soort mueslikoek die in Engeland heel geliefd is om bij de middag thee te eten.

Flapjack koekjes worden veelal als een gezondere snack gezien, heel geschikt om aan je kinderen te geven als ze net uit school zijn. Maar net zoals de mueslirepen bij ons in de winkels niet bepaald gezond zijn ( vol suiker en glucose-fructose stroop), zo zijn de meeste flapjack recepten dat ook niet. Hoewel de flapjacks haver en noten bevatten, wordt er een hoop suiker of stroop aan het recept toegevoegd, dat niet bepaald bijdraagt aan een goede gezondheid of energie.

Daarom besloot ik de koekjes eens een healthy make-over te geven. In het kookboek van Jamie Oliver’s 5 ingrediënten zag ik een recept voor flapjack koekjes staan, die ik al eens had gemaakt en ze vielen in de smaak. Zodoende besloot ik de koekjes om te toveren naar een voedzamere variant door gewoon wat ingrediënten te swappen. En dat bleek prima te kunnen, want de koekjes waren nog net zo lekker, maar wel een stuk verantwoorder!

Hier het recept voor de flapjack koekjes. Lekker bij een grote pot thee of bij de koffie.

Flapjack koekjes – gezonder en zonder suiker

Ingrediënten:

  • 100 gram kokosolie of boter
  • 100 gram havermout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram volkoren meel
  • 100 gram honing of ahornsiroop
  • Snuf zout
  • 100 gram gemengde vruchten en noten
  • Eventueel 1 theelepel kaneel

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een vierkant bakblik Van 20 cm. met bakpapier. Doe alle overige ingrediënten in een keukenmachine en mix kort totdat de ingrediënten van de kom loskomen. Doe er nu de honing of ahornsiroop door en mix totdat alles goed is gemengd.

Schep het mengsel in het bakblik en druk alles goed aan. Bak de koek 15-20 minuten of totdat het er goudbruin uitziet. Haal uit de oven en snijd in 16 kleine vierkantjes. Laat 5 minuten in het blik afkoelen en leg de koek daarna met het papier op een rooster om verder af te koelen.

Lekkere variatie: Smelt wat pure chocolade en dip de bovenkant van de koeken in de chocolade.

Eet smakelijk 😉

flapjack koekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *