vegan kaneelbroodjes

Vegan kaneelbroodjes met bosbessen

Ik ben dol op alles wat met Scandinaviƫ te maken heeft. De prachtige natuur, de rust, hun gevoel voor stijl en interieur, maar ook de vele lekkernijen. Toen ik pasgeleden mijn familie in Denemarken bezocht, heb ik me dan ook tegoed gedaan aan allerlei lekkere zoetigheden, zoals deze bosbessen-kaneel broodjes. We kennen natuurlijk vast de kaneelbroodjes die ze bij de Ikea verkopen maar ik zeg je, deze broodjes met verse kardemom, kaneel en bosbessenvulling zijn echt next level. Die wil ik thuis dus ook kunnen eten, maar dan in de vorm van vegan kaneelbroodjes!

Ik ben hier en daar wat gaan googlen en heb een Zweeds recept op internet vertaald en omgezet in de voor ons bekende grammen (in Scandinaviƫ hanteren ze namelijk deciliters als maatvoering) en ik heb het ei door aquafaba vervangen om de kaneelbroodjes vegan te maken. Ik heb ze gemaakt en ze zijn superluchtig en fluffy, bijna donutachtig, licht zoet, met veel kaneel en een subtiele toets frisse kardemom. Dat moet je zeker eens proberen als je ook zo dol bent op kaneelbroodjes.

Gebruik als het even kan kardemom van goede kwaliteit. De kardemom is een belangrijk onderdeel van de broodjes en kunnen niet weggelaten worden. Ze zorgen echt voor een speciale frisse smaakcombinatie. Gemalen kardemom is vaak niet meer zo kruidig en ruikt een beetje muf. Goede kardemom ruikt heel kruidig en fris. Het is een beetje een gedoe om de zaadjes uit de peulen te krijgen, maar het is het werk zeker waard. Ik heb een handje peulen in een vijzel gestampt, zodat de vliesjes opengingen en ik de zaadjes eruit kon halen.

 vegan kaneelbroodjes

Uit dit recept haal je ongeveer 16 flinke vegan kaneelbroodjes, genoeg voor een groot gezelschap, maar als je niet zoveel in een keer op kunt, is het een tip om de helft in te vriezen voor later. Vries ze dan in op het moment dat ze hun tweede rijs hebben gehad. Ik heb een kleine bakplaat met broodjes afgedekt en in de vriezer gezet. Als de broodjes eenmaal bevroren zijn, kun je ze in een vriezerzak stoppen en bewaren. Zo kun je weer verse broodjes bakken voor een volgende keer.

Brood bakken heeft altijd even tijd nodig en dat geldt ook voor deze broodjes. Verder is het recept niet moeilijk en kunnen ze niet mislukken. Zorg voor een warm plekje om het deeg te laten rijzen. Kies een zonnige vensterbank uit, een plekje bij de verwarming of stel je oven in op een warme temperatuur (40 graden). Daarna wordt je beloond met de luchtigste zoete broodjes ooit en is iedereen die ze eet je dankbaar.

Voor 16 broodjes

Vegan kaneelbroodjes met bosbessen

Dit heb je nodig:

Voor het deeg

 • 750 gram (spelt)bloem
 • 130 gram rietsuiker
 • 2 zakjes gedroogde gist
 • 0.5 theelepel zout
 • 1 eetlepel kardemom zaadjes,fijngemalen
 • 3 deciliter plantaardige melk,soja, haver, amandel
 • 150 gram zachte plantaardige margarine,healthy planet of provamel
 • 3 eetlepels aquafaba(het vocht uit een pot kikkererwten)

Voor de bosbessen-kaneel vulling

 • 100 gram zachte plantaardige margarine,healthy planet of provamel
 • 2 eetlepels kaneel
 • 85 gram rietsuiker
 • 180 gram bosbessen
 • 2 eetlepels maizena
 • 2 eetlepels poedersuiker
 • wat plantaardige melk om de broodjes mee te bestrijken

Zo maak je het:

 1. Verwarm de melk en de kardemom in een steelpan tot lauwwarm (37 graden). Als je geen thermometer hebt, kun je met je vinger de melk testen. Als het niet koud en ook niet te warm voelt, is het goed. Laat de melk absoluut niet te warm worden, want dat deactiveert de gist. 
 2. Haal de pan van het vuur en voeg de gist en de suiker toe. Roer goed door.
 3. Doe het meel, de zachte boter, het zout en de aquafaba in een grote kom. Doe het melk mengsel hierdoorheen en roer even met een pollepel door. Het ziet er nogal rommelig uit, maar het komt goed.
 4. Als alles een beetje door elkaar heen is, ga je het mengsel met je handen ongeveer 10 minuten goed doorkneden tot een mooi deeg. Vorm het deeg tot een bal en bedek de kom met een vochtige theedoek. Laat het deeg 40 min. op een warme plek rijzen. Als je het niet goed gerezen heeft, laat het je het nog 20 min. langer rijzen.
 5. Maak intussen de vulling. Meng de margarine, de suiker en de kaneel tot een romig mengsel. Roer de bosbessen, het poedersuiker en de maizena in een ander kommetje door elkaar.
 6. Als het deeg gerezen is, kneed je het nog even door en leg je het op een bebloemd werkvlak. Rol het deeg uit tot een lange rechthoekige lap van ongeveer 1 cm. dik.
 7. Bestrijk de lap gelijkmatig met de vulling. Gebruik daarvoor een paletmes, als je dat hebt, anders het langste mes dat je hebt of gewoon een lepel.
 8. Bestrooi met de bosbessenvulling en rol de lap op.
 9. Snijd de rol in plakken van 3 cm. dikte en leg ze op een bakplaat. Dek ze af en laat de broodjes nog 30 min. rijzen op een warme plek.
 10. Verwarm de oven alvast op 200 graden. Als de broodjes eenmaal gerezen zijn, kun je ze insmeren met wat plantaardige melk. Bestrooi ze eventueel met wat amandelschaafsel. Je kunt ze nu eventueel invriezen en later afbakken.
 11. Zet de bakplaat in de hete oven en bak ze 10-12 min. totdat ze mooi goudkleurig zijn. Laat ze een beetje afkoelen en val aan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *